Atletico Madrid
Geschiedenis

De Atletico Madrid geschiedenis is een verhaal vol smart, afgewisseld met korte, spectaculaire successen……dit verhaal heeft meer plottwisten en onverwachte wendingen dan een penalty shoot out!

Emotionele ups en downs zijn dagelijkse kost voor de fans van Atletico Madrid. Daarom is één van de bijnamen van de supporters van de club "los suffradors", “zij die lijden”!

Er worden nu plannen gemaakt om de club naar een ander stadion te verhuizen, dus het is waarschijnlijk verstandig het stadion te bezoeken vóór het deel uit gaat maken van de Atletico Madrid geschiedenis.

Atletico Madrid geschiedenis: een bescheiden start

"Atleti, Atleti, Ole ole Ole!"

De geschiedenis van Atletico Madrid begint met de oprichting van het team door drie studenten uit Baskenland in 1903. Als teamkleuren kozen ze de kleuren van hun eigen team, Atletico Bilbao. Ze speelden dus in shirts met blauwe en witte strepen, en niet en het nu zo welbekende rood en wit! Pas in 1921 werd de club volledig onafhankelijk van Atletico Bilbao.

In 1928 werd Atletico Madrid gevraagd om deel te nemen aan de eerste Spaanse competitie, bestaande uit tien teams. Ze werd gevraagd omdat ze in de twee voorgaande seizoenen de runners up in de Copa del Rey waren.

Nadat ze van manager veranderden in hun twee seizoen in de Spaanse competitie, degradeerde Atletico naar de “segunda” (tweede) divisie. Na deze degradatie werd hun eerste manager “El Bombin” terug (El Bombin was de bijnaam van Fred Pentland). Met hem als manager kwamen ze in 1934 weer in de “primera” (eerste) divisie terecht, voordat ze in 1936 wéér degradeerden naar de tweede divisie. Deze degradatie werd uitgesteld in verband met het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog.

Eind jaren ’50 glooide er hoop aan de horizon voor Atletico Madrid, en de jaren zestig en zeventig waren de beste jaren voor het team tot nu toe. Spijtig genoeg waren dit ook de topjaren van hun concurrent, Real Madrid uit het noorden van de stad. Hoewel Atletico Madrid vijf kampioenschappen won, moesten ze gedwongen toekijken hoe Real Madrid Europese en wereldfaam veroverden...

In 2001 speelde Atletico weer in de tweede divisie, maar nadat ze die gewonnen hebben, hebben ze een redelijk stabiele positie verworven in de Spaanse Liga.

Atletico Madrid Geschiedenis: beroemde figuren

Jesus Gil

Jesus Gil was de president van de club. Hij was zelfs buiten Spanje beroemd om zijn aanstellingen en ontslagen van spelers. In 1987 nam hij het presidentschap over van Vincente Calderon. Gil werd president van een club die in de voorgaande jaren geen enkele keer de Liga had gewonnen. Gil was een succesvolle zakenman en hij stelde grote sommen geld beschikbaar om nieuwe spelers te kopen, om zo het team weer succesvol te maken.

Er waren vermoedens dat Jesus Gil banden had met tal van internationale criminelen, hoewel dit nooit bewezen is. Toen hij burgemeester van Marbella was werd de stad al snel de woonplaats van vele Europese criminelen. Het is echter nooit gelukt om Gil succesvol te verbinden aan deze mensen. In 2006 deed de politie invallen in alle overheidsbureau’s in Marbella en er werden veel hooggeplaatste figuren opgepakt wegens corruptie.

In 2004 stierf Jesus Gil aan de gevolgen van een hersenbloeding. Hij heeft slechts één Liga-titel voor de club weten veilig te stellen, terwijl hij zeventien jaar president van de club was. Gil is een hoofdstuk in het geschiedenisboek van Atletico Madrid dat beslist niet snel vergeten zal worden...

Atletico Madrid geschiedenis: overwinningen

Een andere eigenaardigheid omtrent Atletico Madrid is hun Wereldbekertitel. Hoewel ze nog nooit de Europa Cup gewonnen hebben, mocht het team deelnemen aan de finale van de Wereldbekerfinale toen FC Bayern München weigerde. Atletico Madrid won van Argentinië en ze wonnen de cup.

Andere overwinningen:

  • Negen keer Spaans kampioen (1939-40, 1940-41, 1949-50, 1950-51, 1965-66, 1969-70, 1972-73, 1976-77, 1995-96)
  • Negen keer winnaar van de Spaanse Cup (1960, 1961, 1965, 1972, 1976, 1985, 1991, 1992, 1996)
  • Een keer winnaar van de Spaanse Super Cup (1985)
  • Een keer winnaar van de Europese Cup (1962)
  • Een keer winnaar van de Wereldbeker (1974)


    Nu u op de hoogte bent van de Atletico Madrid geschiedenis, unt u verder lezen over het stadion en zijn locatie of kunt u zich verdiepen in de sfeer van de dag van de wedstrijd en hoe u aan kaartjes kan komen.


    [Madrid Sport - ENG] [Home - ENG] [Madrid Attractions - ENG]